Ryssland

Ny lag i Ryssland öppnar för renskötsel för alla

Ny lag på gång i Ryska Sàpmi kan medföra att vem som helst i området kan få stöd för att bedriva traditionella samiska näringar och få ekonomiskt stöd för det. Många samer är rädda för att lagen kommer att göra att ryssar kommer att ta över traditionella samiska näringar som till exempel renskötsel. 

Idag finns det ingen lag i Murmansk regionen som säkrar samernas traditionella livssätt. Det komplicerar för många samer att använda landet för renskötsel. Samtidigt är det svårt att försvara traditionella samiska landområden om det planeras för utvinning av naturresurser som exempelvis olja och gas.

Ny lag
Efter initiativ från samiska organisationer, har det regionala parlamentet börjat utarbeta en lag som ska stödja urfolk i Murmansktrakten. Lagen reglerar ekonomisk hjälp från staten till dem som bedriver traditionella näringsgrenar, som renskötsel och fiske. Lagen reglerar även åtgärder som man måste göra för utveckling av modersmål, bevarande av konsthantverk och mycket annat. 

Ska inkludera ryssar
Parlamentet i Murmansk planerar att även ska ryssar få rätt att använda denna lag och ha möjlighet att bedriva traditionella grenar som renskötsel. Dom som sitter i parlamentet påstår att det kommer att hjälpa att utveckla samiska befolkningen och nationell kultur. Detta säger Andrej Mitin i det regionala ryska parlamentet i Murmansk. 

Emot lagen
Andrej Sakharov ordförande i en av dom samiska organisationerna säger att kola samer är emot denna åsikt. Och de kommer att kräva att lagförslaget kommer att justeras. 

Därför ska samer i Murmansktrakten vända sig till Rysslands urfolks Förening, Samerådet och andra internationella organisationer.

Tatiana Matrekhina
Tatiana Egorova 
Kola Sámi Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio