Kiruna

LKAB vägrar betala ersättning till samebyar

De två samebyarna som har renskötselmarker som berörs av Kirunaflytten räknar med att de lagt ned en halv miljon kronor på att delta i flyttplaneringen. Men LKAB vägrar betala ersättning till samebyarna.

Anders Blom, ombud för samebyarna på Svenska Samernas Riksförbund ser allvarligt på beskedet.

– Ett bolag som då orsakar tredjeman, i det här fallet då samebyarna, merkostnader och inte vill ta hand om den merkostnaden, det är ju dessutom ännu mer allvarligt när det är ett statligt bolag, säger Anders Blom.

Mycket arbete
Han berättar att det varit en stor mängd samråds- och planeringsmöten samt remissarbeten mellan mötena för samebyarna.

– På samebykansliet i Kiruna så står det säkert ett par hyllmeter med material som man har gått igenom och besvarat så vi pratar om förlorad arbetsinkomst i storleken mellan 400-500 000 kronor för de berörda samebyarna, säger Anders Blom.

Två nej
Gabna och Leavas samebyar har tidigare begärt pengar från regeringen för den tid de lagt ner på stadsflytten, men som de egentligen skulle ha tillbringat i renskogen. Regeringen sa nej.

Då vände sig samebyarna med en begäran till LKAB. Men även gruvbolaget har alltså beslutat att inte betala ut några pengar.

Inga pengar
Göran Olovsson som jobbar med gruvrätt sitter på 11:e våningen på LKAB:s kontor i Kiruna. Han tycker förvisso att samebyarna gjort ett gediget jobb i planeringen för stadsflytten. Men några pengar blir det inte.

– Istället vad som blir, det är ju att vi försöker minimera intrånget hos dom, säger Göran Olovsson.

- Men det är ju ändå LKAB som är orsaken till att samebyarna måste göra allt det här planeringsarbetet, är det rimligt att de ska göra det gratis?

– Hela samhället kommer ju att beröras, vart ska du dra en gräns där ersättning ska utgå och vart ersättning inte ska utgå, säger Göran Olovsson.

Magdalena Martinsson
SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio