Världsarv hotas av miljöförstörning

Världens äldsta och djupaste sjö Bajkalsjön hotas av en sovjetiskt byggd pappersmassefabrik. Fabriken har dumpat tonvis med avfall i sjön sedan Sovjettiden, och nu är det aktuellt att åtala fabriken.

Bajkals pappersmassekombinat är en gammal miljöbov. Den är byggd på 1960-talet vid sjöns södra strand utan några som helst miljöhänsyn.

Sjön är världens största färskvattenreservoar och listats som världsarv av FN-organet UNESCO.

Men trots en rad utländskt finansierade projekt för att rena miljöboven har ingen riktig modernisering av kombinatet skett. Världsbanken gav ett lån på 22 miljoner dollar för att fabriken skulle ha ett slutet vattenreningssystem.

Enligt den statliga ryska miljöskyddsinspektören fungerar inte systemet utan fabriken fortsätter att dumpa avfall i sjön och har också lagrat flera hundra ton avfall kring fabriken.

Pikant nog är fabriken till hälften ägd av ryska staten och den andra ägs av Rysslands rikaste man Oleg Deripaska. Deripaska och statliga miljöinspektören Oleg Mitvol verkar vara på fullständig kollisionskurs. Mitvol har tidigare tvingat bort utländska oljebolag av miljöhänsyn. Mitvol har tidigare föreslagit att pappersmassefabriken görs om till läskedrycksfabrik.

En talesman för fabriken hävdar att det finns ett reningssystem, men att det är kopplat till själva staden Bajkalsk där fabriken ligger. Stadens

20 000 invånare är beroende av fabriken, och avloppssystemet är kopplat ihop. Om fabriken också ska rena stadens avlopp, med sitt slutna system så kommer det att kollapsa, hävdar fabriksledningen.

Bajkalsk måste bygga sitt eget reningssystem. Och om fabriken tvingas stänga kommer det i sig bli en ännu värre miljökatastrof för då kommer hela stadens avlopp gå helt orenat ut i sjön, hävdar talesmannen.

Miljöinspektör Mitvol har dock tröttnat och kräver nu åtal. Riksåklagaren har öppnat en utredning mot fabriken för att den bryter mot lagen.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se