Irakier välkomnas till Storbritannien

Irakier som har arbetat för den brittiska militären i Irak kommer snart att få bosätta sig i Storbritannien. Det handlar om cirka 2 000 personer som har fått tillstånd att komma till Storbritannien.

Storbritannien har fört en ganska restriktiv politik när det gäller att ta emot flyktingar från Irak. Människor som har sökt sig till Storbritannien har i vissa fall skickats tillbaka till Irak, trots det pågående kriget.

De som nu har fått tillstånd att komma till landet är irakier som har hjälpt den brittiska militären, framförallt i södra Irak kring Basra. De har till exempel arbetat som tolkar åt militären.

Trycket har varit hårt på den brittiska regeringen att inte lämna de här personerna åt sitt öde. Det finns uppgifter om att ganska många har blivit bestraffade för sitt samarbete med britterna. Det figurerar uppgifter om att minst 25 tolkar har dödats i Irak.

Premiärminister Gordon Brown tillkännagav i höstas att Storbritannien skulle hjälpa en del irakiska tolkar. Det gäller personer som har arbetat minst ett år för britterna.

Nu uppger tidningen The Guardian att de här transporterna kommer att börja nästa månad.

Irakierna kommer att flygas till invandrartäta Slough utanför London och sedan kommer de att få möjlighet att bosätta sig i norra England eller i Skottland.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se