Lyckad boendekampanj i Gällivare

Turistbyråns annonskampanj för att söka boende för sina gäster hos privata hyresvärdar i Gällivare har varit framgångsrikt.

Många har hört av sig och vill hyra ut sina rum, stugor och hus under kortare och längre perioder.

- Vi har fått ungefär tjugofem stycken som vill hyra ut årligen. Sedan har vi mellan femton och tjugo som vill hyra ut till världscupen. Och sedan är det betydligt fler som har ringt, frågat lite och vill ha mer information men vill fundera på saken, så det kan trilla in fler tror jag, säger Emma Åhl turistinformatör vid Turistbyrån i Gällivare.

Målet är att knyta an till cirka 50 nya privata hyresvärdar för att möta behovet från företag, som har sin arbetskraft i Gällivare, och turister.

Redan nu söks efter bostäder för världscupen i november i år, och det är en bit kvar.

- Folk har visat större intresse men ännu inte velat sätta upp sig på listan, så det kan komma in fler. Vi kommer nog i alla fall i närheten av femtio, det tror jag nog, säger hon.

Intresset har visat sig från hyresvärdar i tätorterna men också från olika mindre byar i Gällivare kommun och turistbyrån behöver allt boende som kan letas fram.

Rent administrativt är det enklare för en privat hyresvärd som väljer att sköta uthyrningen via turistbyrån, förklarar Emma Åhl.

- Det kan vara om man vill förenklar för sig själv. I och med det här nya systemet som vi kommer att använda så tar vi emot hyrorna, vi bokar in alla som vill bo så det underlättar för den som hyr ut och slipper sköta det själv, säger hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten