Plogbilar på högvarv i snöovädret

Vägverkets snöröjare har gått på högvarv under påskhelgen. Under natten och morgonen har arbetet pågått i full styrka.

Det har fallit mycket snö över stora delar av länet, mest runt Motala och Linköping. Även i de sydöstra länsdelarna har snön fallit i stora mängder.

– Det är insatser med snöröjning och halkbekämpning med alla resurser våra entreprenörer har tillgång till när det blir den här typen av väder. Vi har haft uppgraderad beredskap inför påskhelgen på grund av alla vädervarningar, särskilt i vår region. Så vi har varit beredda och inställda på att det skulle bli besvärligt, säger Jörgen Gustafsson driftsledare för Östergötland på Vägverket.

Vintersäsongen som helhet har varit väldigt snöfattig. Hur har det påverkat ert arbete?
– Det har ju bara varit snöröjning i begränsad omfattning. Vi fick första snön redan i oktober och då hade vi det ganska jobbigt lokalt med stora snömängder vid kusten. Sedan var det en omgång snö strax efter årsskiftet men sen har det inte varit så mycket. Det kostar lite mindre pengar när vi slipper ploga men det har ju varit en del halkbekämpning.

Nu ska snön övergå i regn under eftermiddagen. Vad betyder det för er del?
– Det blir nog bra väglag på de stora stråken ganska snabbt. På de mindre vägarna, där vi inte använder salt, kan det däremot bli besvärlig halka under övergångsperioden.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se