Företag anklagas för brott mot FN-regler

Svenska fordonstillverkare anklagas för att bryta mot FN-regler om mänskliga rättigheter när de använder platina från Sydafrika i sina katalysatorer. Enligt hjälporganisationen Action Aid har gruvbrytningen tvingat bort 17 500 människor från deras hem.

– Det här är inget som vi stödjer på något sätt. Vi tycker inte att det är okej när ett företag arbetar på det här sättet, säger Peter Ganjbar, presstalesman på Volvo personvagnar.

Kan ni samarbeta med det här företaget?

– Vad vi kommer att göra nu är att ta reda på hur och om vi samarbetar med dem. Vi vet ännu inte riktigt hur mycket platina av det vi får in i våra katalysatorer som kommer ifrån det här företaget. Det får vi reda ut nu. På så sätt är det bra att det kommer fram.

Enligt Action Aid har företaget Anglo Platinums metallbrytning i Limpopoprovinsen i Sydafrika tvingat 17 500 människor att ge upp sin mark. Företaget är en av världens ledande producenter av platina.

Volvo och Scania säger sig ha hårda krav på sina underleverantörer och ska nu se hur mycket platina från Sydafrika som finns i deras katalysatorer.

Saab, som också anklagas för att bryta mot FN:s uppförandekod, har redan kontrollerat sina leverantörer och enligt presschefen Christer Nilsson finns ingen platina från Anglo i deras bilar.

Volvo, som ännu inte tagit del av rapporten, ska, om uppgifterna stämmer, se om det går att hitta en annan leverantör.

– Ädelmetaller över lag är en svår bransch. En bransch där det finns frågetecken, så det finns väl anledning för oss att se över den möjligheten, säger Peter Ganjbar, presstalesman på Volvo personvagnar.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se