TV4 vill ha avtal om sportvisningar

Under fotbolls-VM 2006 hade TV4 problem att kräva pubar som visade VM-matcherna på pengar. Inför sommarens fotbolls-EM har TV4 börjat förbereda sig och vill få till ett ramavtal med branschorganisation Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR.

SHR:s styrelse säger nej till förslaget, men ska fortsätta diskussionerna under veckan på TV4:s begäran, säger SHR:s vd Mats Hulth.

– Vår styrelses ställningstagande för ett par veckor sedan var mycket klart, att vi inte skulle inleda förhandlingar med den här inriktningen. Men vi får se om de har något annat att komma med. Alla dörrar är inte stängda.

Efter fotbolls-VM 2006 slog Stockholms tingsrätt fast att TV4 har rätt att ta betalt när restauranger och krogar visar deras material på TV, eftersom visningarna sannolikt strider mot upphovsrätten.

TV4 hade då stämt pubkedjan O’Learys, som vägrat betala för matcher under fotbolls-VM. Men tingsrätten menade att ett förbud att visa matcherna skulle ge för stora skador för krogägarna och att parterna skulle förhandla om ett pris.

O’Learys vd Wilhelm Vintilescu säger att pubkedjan ännu inte tagit ett officiellt beslut hur de ska hantera TV4:s krav den här gången.

– Förhandlar man med vår branschorganisation och kommer fram till något som gäller så är det naturligtvis något som vi som medlemmar i SHR följer. Sedan kan man väl alltid ha åsikter om vilka avtal som sluts, säger Wilhelm Vintilescu.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se