Profil: Andrei Arsjavin

Storstjärnan som är tillbaka från avstängning i EM-matchen mot Sverige

Andrei Arsjavin från regerande mästarna Zenit är landslagets nyckelspelare.

Hiddink har gett Arsjavin en ganska fri roll mellan mittfält och anfall som passar honom perfekt. Med sina snabba steg försöker Arsjavin att komma med hög fart mot motståndarnas backlinje.

Han har ett bra skott men har kritiserats av rysk press för att ha ett dåligt psyke. Bevis på detta kom i EM-kvalets sista match mot Andorra där han blev utvisad med fem minuter kvar.

Den onödiga efterslängen ledde till att uefa stängde av Arsjavin i två matcher.

Han missar därmed EM-turneringens två första matcher, men är tillbaka mot Sverige.

Arsjavin går såklart in i direkt i laget, men Hiddink har tagit lagkaptensbindeln ifrån honom. Den rollen har nu Semak fåt ta över.

Arsjavin är ryska ligans fixstjärna. Frågan är hur länge han blir kvar. Det ryktas om att toppklubbar i Europa jagar hans signatur.

Spekulationerna har ökat sedan Arsjavins succéartade vår i Uefa-cupen med sitt Zenit St Petersburg. Det ryska laget vann hela turneringen efter att ha slagit ut bland annat de tyska storlagen Bayer Leverkusen och Bayern München. 

Han var matchens lirare i finalen mot Glasgow Rangers och enligt brittiska tidningar satt flera Premier league-tränare och specialstuderade honom.

Vid sidan om fotbollen är Arsjavin väldigt intresserad av kläder. Men inte bara att gå och shoppa paltorna, han är faktiskt utbildad kläddesigner!

Richard Henriksson
fotboll@sr.se