Halland

Trädgårdsväxterna klarar snön bra

Många trädgårdsägare har varit ängsliga de senaste dagarna på grund av snö och kalla nätter, just när buskarna fått musöron och rosorna skjutit skott. För att inte tala om alla nyss planterade vårblommor.

Men trädgårdsägarna kan ta det lugnt. Det lovar åtminstone stadsträdgårdsmästarna i Kungsbacka, Laholm och Halmstad.

Vid de stora krokusplanteringarna i Halmstads Picassopark konstaterar stadsträdgårdsmästare Eva-Lena Torudd, att ingen större skada skett.

– De klarar det här bra, men det är klart att blommorna kommer att gå tillbaka lite grand nu och de kommer inte kanske att stå så länge som de hade gjort om det varit barmark och inte det väder vi har haft det sista dygnet, säger hon.

Nu är många trädgårdsägare i södra Hallands särskilt, kanske, väldigt bekymrade. De har sett musöron på buskarna och rosorna har skjutit långa skott. Vad händer med det nu när vintern tar revansch så här sent?

– Jag tror inte att det kommer att påverka så jättemycket, för det här är växterna hyfsat rustade för. Det som ger större skada nu är om det blir väldigt mycket vårsol. För det väldigt starka, intensiva ljuset är de inte vana vid.

– Då måste växterna skyddas, klematis, vissa barrväxter och rosor, kanske, med säckväv till exempel, så att det inte blir en ljuschock för dem, säger Halmstads stadsträdgårdsmästare Eva-Lena Torudd.