Ljungskile

LSK - Silkeborg 1-2 (0-1) Ljungskile utrullat på Cypern

Silkeborg, från den danska andraligan, visade sig vara det bästa laget Ljungskile SK ställts mot så här långt under försäsongen och matchen slutade med en 2-1-förlust för LSK, vilket var ett ganska rättvisande resultat.

Silkeborg rullade bollen skickligt på ett tillslag och Ljungskile fick kämpa för att freda det egna målet, särskilt i den första halvleken.
Ljungskiles lag (4-3-2-1):Michal Slawuta, Cedomir Zarkovic, Damir Vitas (ut 45), David Leinar, Robert Johansson (ut 45), Richard Jansson, Anders Augustsson, Michal Kubala, Martin Smedberg (ut 45), Andreas Kristoffersson (ut 45), Niclas Löfgren (ut 45).
Avbytare: Colin Burns, Etchu Tabe (in 45), Jakob Flingmark, Daniel Åkervall (in 45), Jon Lundblad (in 45), Jörgen Wålemark (in 45), Markus Senften (in 45), Edwin Phiri

Första halvlek: Ljungskile fick besvär direkt mot Silkeborg. I minut nio missförstår David Leinar sin backkollega Cedomir Zarkovic när han rensar bollen i ryggen på honom. En Silkeborgspelare får fritt fram mot Michal Slawuta från vänsterläge och avslutar. Slawuta räddar ganska enkelt.

Tio minuter senare var det nära igen när en frispark från högerkanten överrumplade Slawuta som hamnade på halvdistans i straffområdet. Bollen gick över den polska målvakten som dock kunde se Damir Vitas nicka undan från mållinjen.

I den 26 minuten gjorde Silkeborg 1-0 genom Holmar Örn Runarsson. Runarsson fick en passning från en lagkamrat som tog sig förbi både Richard Jansson och Cedomir Zarkovic i den vänstra delen av LSK:s straffområde, innan han passade bollen vidare till Runarsson som fick gott om tid på sig helt fri med Michal Slawuta.

LSK skapade en målchans värd namnet före paus. Chansen kom efter en frispark från Michal Kubala som hittade fram till David Leinar vid den bortre stolpen. Leinar såg ut att kunna nicka bollen utan problem med i sista stund hann en Silkeborgförsvarare fram och sparkade mot bollen och Leinars huvud, (ojuste?) och avslutet blev kraftlöst och hamnade utanför.

Andra halvlek: David Wilson beordrar i princip samma byten i den här matchen som han gjorde mot Degerfors i den sista träningsmatchen före avresan till Cypern. Det betyder att LSK återigen går över till en 4-4-2-uppställning med Jörgen Wålemark och Etchu Tabe i anfallet och Jon Lundblad och Daniel Åkervall som yttermittfältare.

Ljungskile ser mera taggat ut efter paus och utdelningen kommer ganska snabbt. Föredömligt ”fore checkande” av Daniel Åkervall ger LSK bollen nere vid kortlinjen i offensivt läge till vänster. Åkervall lämnar över bollen till Richard Jansson som lägger in den i straffområdet. Etchu Tabe får två lägen att avsluta och på det andra försöket forcerar han in bollen rakt framifrån med en så kallad ”tåpaj”.

Det var mer kamp efter pausen och vid några tillfällen blev det irriterat. En bidragande orsak till det var den cypriotiska domaren som inte riktigt hade kontroll över det som skedde. Jörgen Wålemark kom sent in i en duell efter en timmas spel och då blev det ett ganska stort tumult där sex spelare ur vardera lagen blandade sig i. Det slutade med Markus Senften fick en varning, liksom en Silkeborgspelare.

Ljungskile gjorde en klart bättre andra halvlek jämfört med den första men laget fick fortfarande slita hårt för att skapa några målchanser. Istället slutade ofta de långa LSK-sekvenserna med att Silkeborg stack upp och skapade en målchans.

2-1 för Silkeborg kom också med en knapp kvart kvar när LSK inte fick ordning på försvarsspelet. Trots flera lägen att rensa försvann inte bollen ur farligt läge och till slut dök en möjlighet upp för Steffen Ernemann från 16 meter och han visade ingen pardon. Bollen slogs in till vänster om Michal Slawuta.

Silkeborg var sedan nära att göra 3-1 också, men då rensade David Leinar på mållinjen.

LSK – Silkeborg 1-2 (0-1)
Mål LSK:
Etcu Tabe (55)
Mål Silkeborg: Holmar Örn Runarsson (26), Steffen Ernemann (78)
Varningar LSK: Richard Jansson, Markus Senften, Michal Kubala
Domare: -
Arena: Träningsplan i Larnaca
Publik: 15

! Utropstecknet: Markus Senften visade att hans kraftfulla spelstil lämpar sig bättre på riktigt gräs jämfört med konstgräs. Mycket bättre till och med.

? Frågetecknet: Niclas Löfgren kämpade och slet i den första halvleken som ensam spjutspets men han hade stora problem mot det fysiska danska försvaret, inte minst i luftrummet. Ska han spela där i allsvenskan behöver han mer hjälp av någon som kan bana väg.

Wilson sa: ”Vi ger Lillen [Robert Johansson] och Kärna [Andreas Kristoffersson] chansen. De har varit skadade och de har en bit kvar. Med två spelare som inte är match fit är det lite svårt.

Vi hade bra tryck på dem i andra halvlek, då hade vi ett lite bättre lag.

Kärna säger att han är fit och att han vill spela. Han måste förstå att han har en bit kvar. Han är inte match fit..

Ljungskiles tre bästa:
1. Markus Senften
2. Michal Kubala
3. Cedomir Zarkovic

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00