Bergsjön

Pressfotografer hotade efter skottdrama

Minst fyra press- och tv-fotografer i Göteborg har blivit allvarligt hotade i samband med sin rapportering om ett skottdrama i Bergsjön i fredags.

En pressfotograf blev brutalt nedslagen, Sveriges Televisions Västnytt fick sin kamera förstörd, och på tisdagen var det en reporter på TV4 som råkade illa ut. TV4:s redaktionschef Ylva M Andersson berättar.

– En av våra medarbetare blev då hotad till livet, uppfattade sig som väldigt aggressivt bemött, tvingades lämna ifrån sig sitt band och tog sig därefter från platsen, säger Ylva M Andersson.

I fredags blev två bröder skjutna i stadsdelen Bergsjön, den ene av dem avled senare av sina skador. En 29-årig man är nu anhållen i sin frånvaro, misstänkt för mordet. TV4-reportern var på plats igår, måndag, för att filma de blommor och ljus som hade blivit uppställda vid brottsplatsen.

I söndags var  Sveriges Televisions team där och fick då bland annat sin kamera söndersparkad. Direkt efter dödsskjutningen i fredags så var frilansfotografen Peter Holländare en av de första på plats. Han blev brutalt nedslagen av en man som kallade honom ”fotografdjävel”.

– Jag hinner att ta några bilder för att sedan kolla kvalitén på bilderna. Så ser jag bara någon i ögonvrån som kommer emot mig och sedan får jag mig en kraftig smäll.

– Jag faller till marken rakt på min arm och därefter så haglar det sparkar över hela kroppen på mig.

Peter Holländare säger att det har blivit allt vanligare på senare år att pressfotografer blir hotade när de jobbar vid en brottsplats och tidningen GT:s mångårige fotograf Lasse Lindén håller med. Även han blev hotad i Bergsjön i fredags, och han ser de många hoten som ett i längden demokratiskt problem.

– Det hårdnar till. Om några år så tror jag inte att vi åker dit upp över huvud taget, alltså.

– Jag tror att vi är på väg att skapa en amerikansk situation med gängbildningar. Gäng, det finns ju redan men jag tror också att de kommer att agera på det här sättet för att, så att säga, hävda sina revir och vi ska inte komma dit helt enkelt. Det är deras små kungadömen däruppe och det är tragiskt tycker jag.

Även Ylva M Andersson på TV4 ser en risk i att medierna inte längre vågar rapportera från vissa stadsdelar.

– Vi måste ju ställa oss frågan om vi kan bevaka de här händelserna på plats i Bergsjön. Vågar jag låta mina medarbetare åka ut när jag inte liksom vet om det är säkert nog och när polisen faktiskt säger att de inte kan garantera vår säkerhet, säger Ylva M Andersson.

Men inom polisen är det svårt att hitta någon som idag säger sig se en trend i att hoten mot journalister och fotografer ökar. Markus Fröjd, som är tillförordnat yttre befäl vid polisen i Kortedala/Bergsjön, ser det som en slump att så många medierepresentanter blir utsatta nästan samtidigt.

– Jag säger att i min erfarenhet som jag har som polis så ser jag absolut inget system i detta, att det skulle vara något som är eskalerande på något sätt. Enligt mig så är detta en slump, säger Markus Fröjd.

Jens Möller
jens.moller@sr.se