fagersta

Satsning på kultur

Det går sakta men säkert framåt för det planerade kulturhuset i Fagersta. Beslut har tagits, pengar har satts undan, förarbetet har dragits igång och kommunen har bestämt sig för att det framtida kulturhuset i centrum ska göras attraktivt för så många som möjligt.

- Beslutet är att vi under mandatperioden ska säga var huset skall stå och hur det här kulturhuset ska se ut. Vi har anslagit ett par hundra tusen så att man ska göra en ordentlig process med medborgarna i Fagersta, både de som är kulturellt intresserade och de som kanske ska bli det, säger fagerstas kommunalråd Stig Henriksson.

Man vänder sig väldigt brett, också mellan generationerna så att det inte blir en mötesplats för några få utan att man får med sig alla från ungdomar till äldre. Mycket möjligt är att det så småningom blir Vilhelminaparken som kan komma att styckas av för att ge plats åt det nya Kulturhuset.

- Det är ett starkt alternativ, det vi har sagt är att det skall ligga centralt eftersom vi har behov av att det händer saker i centrum, fortsätter kommunalrådet, säger Henriksson.

- Historiskt sett har kultursatsningar inte direkt varit något som kännetecknat Fagersta Kommun. De satsningar som gjorts har istället ofta varit till gagn för idrottsrörelsen, säger kommunalråd Stig Henriksson till P4 Västmanland.

Nu har man alltså bestämt sig för att ge kulturlivet i Fagersta ett ordentligt uppsving i och med det kulturhus som faktiskt länge varit uppe för diskussion.

- Egentligen under sådär 45 år tror jag, skrattar Stig Henriksson. Men på allvar kan man säga att det är under den här mandatperioden det känts som att det kommer på riktigt för nu har vi en väldigt stark ekonomi, och då är det dags också att använda de pengarna.

Vad som ska rymmas i det nya kulturhuset är något som ska arbetas fram under 2008 och 2009. Men exakt när det kommer att stå färdigt för invigning, det kan Stig Henriksson inte svara på riktigt än.

- Vi har inte bråttom. Vi skall ha en rejäl process där man får komma till tals, så att det vi till slut bygger ska stå sig, säger Stig Henriksson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Fagersta.