Skövde

Kritik mot avskaffandet av genuspedagog

Flera organisationer kräver att Skövde kommun återinför genuspedagogen, som man har avskaffat.
En av dem som har reagerat är Hilda Rolfsdotter från organisationen jämställda.nu:
– Det är jättedåligt och jag undrar hur de resonerar. Det står i både läroplanen och skollagen att vi ska jobba med jämställdhet, säger hon.

Skövde kommun hade tidigare en genuspedagog anställd på som mest 20 procent.

Pedagogen engagerades av skolor och förskolor, bland annat för att medvetandegöra personalen om hur olika man behandlar pojkar och flickor.

Nu har kommunen tagit bort den helt, med hänvisning till att man inte ska ha några centrala funktioner. Istället ska det vara upp till de olika rektorerna att beställa genuspedagog om de tycker att de behöver det. Hilda Rolfsdotter tror inte på den modellen:

– Jag tror att det inte blir av då. Det här är redan en undanskymd fråga och om rektorerna ska ansvara för detta så krävs gen god utbildning, gott om tid och ett nätverk. Rektorerna är ganska fullbokade redan och då blir det när de får tid, som om det vore valbart att jobba med den här frågan, säger hon.   

Hilda Rolfsdotter är utbildad pedagog, men har precis lämnat Skövde för att jobba på en förskola i Stockholm istället, eftersom hon tycker att intresset för jämställdhet är alldeles för svagt i Skövde:

– Så som det var tänkt så skulle det finnas en verksam pedagog som jobbade mot hela i kommunen och jag ser det inte som ett orimligt krav att någon gör det på heltid.  

De organisationer som står bakom kravet att ha en genuspedagog är Jämställda.nu, Kvinnojouren, Tjejjouren, Socialdemokraterna, SSU, S-kvinnor, Skövdes Anna Lindh kommitté, Vänsterpartiet, Ung Vänster, Fi Väst, Miljöpartiet och LO.

Läs också: