mordet på universitetet

Planerat mord enligt åklagaren

Säkerhetspådraget var stort för de som skulle in i rättssalen när rättegången om mordet på Örebro universitet började på tisdagen. Åklagaren Karl Erik Antonsson sa att han ska bevisa att det var ett planerat mord. Den åtalade 42-åringen nekar till att det rör sig om ett mord.

Under den första rättegångsdagen visade åklagaren upp bland annat ett brev som den åtalade har skrivit till den mördade universitetsläraren Fuat Deniz för flera år sedan. Det är bland annat på så sätt han vill bevisa att det funnits ett långvarit hat mellan de båda kusinerna.

Den åtalade 42-åringen menar att han var rädd för Fuat Deniz och att det var därför som han tog med en kniv när han skulle prata med honom på att arbetsplats en dag i december förra året. Vad som sedan har hänt kan inte den misstänkta 42-åringen riktigt förklara enligt sin advokat. Den misstänkte erkänner att det var han som skadade sin kusin, men nekar till att det var ett planerat mord.

Den dödade universitetslärarens änka och barn kräver sammanlagt drygt 200 000 kronor i skadestånd. Dessutom kräver hans föräldrar och syskon 100 000 kronor vardera. Rättegången kommer pågå i fem dagar i Örebro tingsrätt.