LJUNGBY

Filmad ljungbypolis lades ut på nätet

En polisjakt på två mopedåkande ungdomar i Ljungby filmades och las ut på nätet. Med blåljus och sirenerna påslagna jagade polisen killarna, som spelade in hela händelsen med sin mobiltelefon för att sen lägga ut den på nätet.

I hög hastighet försöker dom två ungdomarna komma undan den jagande polisenbilen.

En av killarna kör mopeden, den andra sitter bakom och filmar hela händelsen med sin mobiltelefon-kamera. Passageraren med mobilen har dessutom ingen hjälm.

De skriker till varandra och upphetsat konstaterar dom att polisen slagit på blåljusen och att sirenerna är på.

Efter flera minuterna jakt kommer polisen till slut i kapp mopeden och dom lyckas få stopp på ungdomarna. Allt medan mobilkameran spelar in varenda ord som polisen skriker åt dem.

- Vi har inga synpunkter på polismännens agerande, säger Anders Karlsson, operativ chef för Kronobergpolisen.

Men hur ser du på att poliserna körde bara några meter ifrån mopeden där en av killarna inte hade hjälm?

- Det var på ett område utan trafik därför gör jag, tillsammans med några av våra mest erfarna förundersökningsledare, gjort bedömningen att dom gjorde rätt, fortsätter Anders Karlsson

Det hela slutade med böter för den 15-åriga killen som körde mopeden, eftersom han bröt mot en rad olika trafikregler. Passageraren klarade sig undan eftersom han bara var 14 år.

Allt vanligare med film
Att polisingripanden av den här typen filmas händer allt oftare. Men att det skulle påverka polisen sätta agera tror inte Anders Karlsson.

Istället välkomnar han filmandet, som snarare är till polisens fördel än till dom som begår brottet.

- Folk filmar pågående bankrån och pågående klotter. Vi är glada att folk lägger ut så mycket händelser som möjligt på internet, avslutar Anders Karlsson, operativ chef för Kronobergpolisen.

Länk till filmen på You Tube:
http://www.youtube.com/watch?v=PvvWnuV1TUg 

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se