Island höjer styrräntan kraftigt

Den isländska centralbanken höjde på måndagen styrräntan till 15 procent, en av de högsta räntorna i den industrialiserade världen. Centralbanken vill försöka hejda inflationen som är en följd av att den isländska kronan håller på att försvagas i snabb takt.

Ekonomer världen över har länge varnat för att den expansiva isländska ekonomin är i fara.

Börsen rasar, inflationen är hög, 6,8 procent i februari. Det är underskott i bytesbalansen och den isländska kronans värde rasar.

Analytiker överallt varnar för att satsa i isländska aktier. De aggressiva isländska bankernas senaste resultat visar på försämringar och oron sprider sig för att en eller till och med flera av bankerna, som har verksamhet också i Sverige, kraschar.

Nu höjer den isländska centralbanken den redan höga styrräntan med 1,25 procentenheter, till 15 procent i ett försök att hejda inflationen som hela tiden ger högre priser och också hejda kronan som ligger på sin lägsta nivå sedan hösten 2001. Konsumtionen måste ner, islänningar ska alltså tvingas att dra åt svångremmen för att hejda överhettningen i ekonomin.

Den isländska regeringen är uppenbart orolig för hur landets svårigheter ska uppfattas utomlands.

Statsminister Geir Haarde och företrädare för de tre största bankerna har varit på resa, bland annat i New York, för att förklara läget och försöka övertyga om att Island har en i grunden stabil ekonomi med en stark statsbudget som kan avvärja en eventuell akut finanskris.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se