Äntligen vintersport i Sydsverige

Efter en av de sämsta vintrarna för vintersport på mycket länge i södra Sverige så slog vinter till på allvar under påskhelgen. På flera håll har skidspår och backar öppnat igen.

Johannes Björck var en av de som prövade längdskidorna vid en anläggning utanför Jönköping på tisdagen.

– Det är ju fantastiskt. Det är jättefint ute. Det har varit jättehärligt. Man får ju passa på nu. Det lär ju inte ligga kvar så länge till. Man hör talgoxar här och där och koltrast och så. Det är jätteskönt.

Hur långt har du åkt?

– En mil. Jag hade tänkt åka mycket längre men det var inte mitt före riktigt.

Men det är nästan april och du kan åka skidor?

– Ja, det är en drömsituation. Man önskar ju bara att situationen hade varit lite längre men när det nu kommer så här lite i efterskott så får man ju passa på, säger Johannes Björck.

Ja, det är ett djupt snötäcke här vid Hallbystugan strax utanför Jönköping och det är många som har passat på att använda lediga påskdagar för att åka skidor, men även slalombackarna är faktiskt öppna på sina håll.

Vid Isaberg strax norr om Gislaved har man nu återöppnat backen som egentligen hade stängt för säsongen.

– Ja, det är underbart. Det är ju länge sedan jag åkte skidor så det är ju skönt och fint väder.

Nästan i april månad?

– Ja, det är underbart. Det hade man ju inte räknat med, säger Martina Tell från Ödeshög som satte sig med sitt sällskap och fikade i solskenet.
Kjell-Åke Gustavsson driver Isaberg. Efter en usel vinter så har han nu kunnat räkna in över 1 000 besökare per dag under påskhelgen.

– Det är jättekul, verkligen kul alltså, samtidigt att det blir ett sådant fantastiskt fint väder när det är solsken och mycket snö. Det är jättekul.

Är det de bästa förhållandena i vinter det här?

– Absolut, vi har inte varit i närheten av det här.

Vilken betydelse har de här dagarna ni kan hålla öppet nu då för er som anläggning?

– Ja, det är viktigt för oss ekonomiskt men sedan också det att för våra gäster som kommer hit och även de boende gästerna, att de ser att vi kan ha öppet sent på året också, säger Kjell-Åke Gustavsson.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se