Skövde

Kontantförbud på bussar efter rån

All kontanthantering på stadsbussarna i Skövde förbjuds från och med 1 augusti.
Det har Arbetsmiljöverket bestämt efter att en busschaufför i Södra Ryd blev rånad på påskafton.
Redan nu införs kontaktstoppet på kvällar under helger och aftnar.
- Fantastiskt! Det här en seger för skyddsombudet och för oss chaufförer, säger Gösta Carlsson.

Sedan lång tid tillbaka har Swebus chaufförer känt en viss oro inför att köra sina turer. De flesta incidenterna har inträffat i stadsdelen Södra Ryd i Skövde, där bussar utsatts för ägg- och stenkastning.  

På påskafton blev en kvinnlig chaufför rånad. Det blev droppen för skyddsombudet Carl Aaby Ericsson som på ett möte med Västtrafik, Swebus och Arbetsmiljöverket krävde att chaufförerna ska slippa hantera kontanter.  

Arbetsmiljöverkets jurister var inne på samma linje och utfärdade ett förbud mot att chaufförerna hanterar kontanter på bussarna. Förbundet gäller från och med 1 augusti, men redan nu på kvällstid under helger och aftnar.

– Det är jättebra att slippa orosmomentet att bli rånad. Pengar är ju ett orosmoment och en rånrisk. Det är ju inte den stora killen med ak5-an utan småbusarna som är problemet, säger Carl Aaby Ericsson, skyddsombud på Swebus.  

Carl Aaby Ericsson tror att förbudet kräver att skaraborgarna tänker om:

– Man är så van vid att kunna gå på bussen och ladda sitt kort. Nu får man vänja sig vid att göra det inför resan. Vi har ju Pressbyrån med flera inköpsställen, säger han.