Kritik mot behovsprövning av barnbidrag

Reaktionerna är skarpa på centerledaren Maud Olofssons förslag om att inkomstpröva barnbidraget. Hon får inte stöd vare sig hos oppositionen eller andra allianspartier. Johan Pehrson, folkpartist och riksdagsledamot från Örebro är kritisk till utspelet.

– Barnbidrag är inte bara en omfördelning mellan inkomster utan också en omfördelning mellan generationer, säger Johan Pehrson.

I år fyller barnbidraget 60 år, och i alla tider har alla familjer fått ta del av det, oavsett inkomst, något som dom flesta partierna ställer sig bakom. Men centern ifrågasätter nu det generella i modellen. Annika Qarlsson som är ordförande för centerkvinnorna har ett tag drivit tanken på ett inkomstprövat barnbidrag. Hon tycker att man ska dela barnbidraget lika mellan föräldrarna samt sättas en gräns strax över 300 000 kronor i årsinkomst per person. Som det nu så får alla generellt och det finns fördelar med det. En fördel är att en del föräldrar kan sätta av hela barnbidraget på ett konto som barnen får när de flyttar hemifrån.
– För många handlar det om att barnbidragaet gör att man har pengar månaden runt., säger Annika Qarlsson, riksdagsledamot och ordförande för centerkvinnorna.