Linköping

Linköping tar fram vision för fler turister

Idag väntas kommunfullmäktige i Linköping anta ett dokument som ska visa vägen för hur staden ska locka turister året runt.

En gigantisk saluhall, en större sandstrand i city och en blomsterprydd domkyrka är några av idéerna.

Dessutom vill kommunen samarbeta med de högteknologiska företagen och universiteten för att utveckla turistnäringen.

– Vi har flera spetskompetenser här i Linköping och det gäller att tillvarata det de kan erbjuda. Att tillgängliggöra de delarna har ingen annan gjort ännu så det känns väldigt spännande, säger Ann Björk projektledare för visionsarbetet.

– Idag kan vi flyga jag på flygvapenmuseum men det finns mycket annat vi kan göra för att attrahera besöksnäringen med fantastiska upplevelser.

Tio gånger större än Hötorgshallen
Med hjälp av ny teknik skulle kulturarvet i Linköping kunna göras levande på ett helt nytt sätt, säger Ann Björk som själv har ett långt förflutet inom turistnäringen i Linköping. Bland annat har hon varit vd på hotell i stan.

I det nya visionsdokumentet finns förslag om att låta en trädgårdsmästare pryda Domkyrkan med jättelika blomsterarrangemang. En saluhall, tio gånger större än Hötorgshallen i Stockholm, skulle ge lokala matproducenter möjlighet att sälja sina varor.

Sandstranden nedanför ett av stadens hotell kan byggas ut med strandbar och parasoller och Berg med slussarna samt Ljungsbro med chokladfabriken kan bli ett litet upplevelsepaket för sig.

Dåliga hittills
För det är upplevelser som ska erbjudas. Upplevelser och kickar för par med eller utan barn och för äldre med höga standardkrav och gott om pengar.

Det nya visionsdokumentet ska visa vägen för hittills har Linköping inte gjort allt man kunnat för att bli en turiststad.

– Vi är väldigt dåliga på att berätta på att vi har väldigt många besökare i Linköping. Det här dokumentet vill visa på att vi har en bredd och på att vi satsar på Linköping året runt, säger Ann Björk.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se