Arkitekturmuseum hotat av nytt designcentrum

Arkiteturmuseum kan komma att läggas ner när ett nytt centrum för design och arktitektur öppnar på Skeppsholmen i Stockholm. Det enligt ett förslag som lagts fram för regeringen.

Claes Eriksson sitter i rådet för arkitektur, form och design som utrett frågan.

- Vi menar att det här ska vara en offentlig verksamhet på samma sätt som det är idag, men vi tror inte att det ska kallas för ett museum längre och vi tror inte att det ska heta arkitekturmuseet, för nu är det ett bredare uppdrag att arbeta med, säger han

Frågan om ett nytt designcentrum i Stockholm har nu tagit ytterligare ett steg framåt. Redan för två år sedan tog diskussionen fart, men då nämndes Telefonplan som möjlig plats för designcentret. Den plats som nu föreslås är Skeppsholmen där Arkitekturmuseum ligger. Enligt förslaget ska det museet försvinna och dess arkiv flyttas till en annan plats.

- Vi tror inte längre att det behöver ha sin lokalisering till Skeppsholmen, utan att det kan till och med vinna på att lokaliseras tillsammans med ett annat arkiv, som har liknande eller kompletterande material, säger Claes Eriksson.

Enligt förslaget ska flera aktörer ingå i sammarbetet kring designcentret, bland andra Statens konstråd, Boverket, N Nationalmuseum och Svensk form, där Eva Kumlin är vd.

- Vi ser positivt på det här, för vi har ju då längtat efter att det ska bli en gemensam efterlängtad nationell arena i Stockholm som kan ta höjd i den publika verksamheten, för allmänheten, säger hon.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se