LUND

Ockrade studenter kräver hyra tillbaka

Tre utländska utbytesstudenter i Lund kräver nu tillbaka en del av hyran från bostadsförmedlingen International Housing Office. Studenterna har betalat flera hundra kronor mer i hyra per månad än sina svenska grannar. På tisdagen togs ärendet upp i hyresnämnden.

– Jag känner mig bedragen. Bara för att jag är utbytesstudent har jag fått betala mer. Det är inte rättvis, säger Anna Bugey, utbytesstudent från Tyskland.

Men det finns fler studenter som känner sig lurade av bostadsförmedlingen International Housing Office (IHO). På mötesplatsen Facebook på nätet finns en grupp för missnöjda gäststudenter och i slutet av mars kommer 40 av dem kommer att lämna in en anmälan till hyresnämnden.

– Vi känner oss orättvist behandlade och är arga över International Housing Office hyrespolicy, säger Nicholas Schüller, en av initiativtagarna.

Studenterna är missnöjda både med att de betalar mer än de svenska studenterna men också att de tvingas betala för hela augusti trots att de bara bor där från den 20:e.

– Man kan också säga att det är otroligt att man kan skaffa fram bostäder åt alla internationella studenter som dyker upp, säger Henrik Krantz, fastighetsjurist hos Fastighetsägarna syd.

Han företrädde IHO under förhandlingarna i hyresnämnden under tisdagen. Under tisdagens förhandlingar i hyresnämnden blev det förlikning i ett av fallen och i de två andra sköts beslutet upp i två veckor.

– De har tagit ut för mycket i hyra. Det är staten som systematiskt ockrar på hyresgästerna och det tycker jag är fel, säger Mats Lindahl, chefsjurist på hyresgästföreningen i Skåne.