Många barn lever i fattigdom

Nästan 40 procent av barnen i Stockholms län med utländsk bakgrund lever idag i fattigdom, enligt organisationen Rädda Barnen.

Allra sämst är situationen för barn till ensamstående föräldrar födda utomlands. Enligt Rädda Barnens senaste barnfattigdomsrapport ökar dessutom klyftorna mellan länets olika kommuner och stadsdelar:

Som fattiga definierar Rädda Barnen familjer som är berättigade till socialbidrag. Det finns en klar koppling mellan socialbidrag och barnfattigdom, men också till om föräldern - eller föräldrarna - har svensk eller utländsk bakgrund. Det märks mycket tydligt i till exempel Botkyrka och Huddinge. I Stockholms stad är kopplingen tydlig i flera stadsdelar och mindre tydlig i andra.

Om stadsdelarna rangordnas efter andelen barn i fattiga familjer och andelen barn med utländsk bakgrund, hamnar Rinkeby i topp i båda avseendena. Rinkeby följs av Kista, Spånga-Tensta, Skärholmen, Vantör, Skarpnäck och Farsta.

Trenden är alltså tydlig. Många barn med utländsk bakgrund betyder också många barn som lever under fattiga förhållanden.

Det här märks tydligt bland annat i skolan, som enligt lagen ska vara avgiftsfri med undantag från så kallade obetydliga avgifter för olika aktiviteter - men hur det tolkas skiljer sig skolorna emellan.

Och även elevernas åsikter om vilka avgifter som ska vara tillåtna går isär. Dada Khamany och Dayana Alvarez går på Rågsvedsskolan i Stockholm och säger till Ekot:

- Alltså en kryssning, det kostar typ tvåhundra. Vi borde typ få betala hundra och skolan betala resten.

- Ja, typ 50.

Axel Edling på Vasa Real i Stockholms innerstad har en annan uppfattning.

- Jag tycker inte att det ska få kosta mer än absolut högst 500 kronor. Men helst typ inte mer än 20 kronor kanske, säger han till Ekot.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se