Skaraborg

Kommuner oense om Kinaresa

De kommuner som skulle skicka politiker på en så kallad lärresa till Kina är nu oense om resan ska bli av eller inte.
Skövdes kommunalråd vill ställa in resan på grund av det som händer i Tibet. Men Hjo och Tibros kommunalråd vill fortfarande genomföra den.

Den 11 April var det tänkt att fem kommunpolitiker från Skaraborg skulle besöka Kina på en så kallad lärresa. Femton tjänstemän, främst kommunchefer, skulle också med på resan.

Men efter den senaste tidens oroligheter i Tibet så tvekar Skövdes kommunalråd och ordföranden i kommunalförbundet Skaraborg, Tord Gustafsson, och vill nu att deltagarna funderar över om man ska resa eller inte.

- Jag har sett så pass mycket på tv av oroligheter, demostrationer och framförallt hur de här demonstranterna blir behandlade av polisen. Så jag känner faktiskt lite tveksamhet till att åka, säger Tord Gustafsson.

Nio kommuner i Skaraborg hade tänkt att skicka kommunrepresentanter på resan, men de två andra kommuner som skulle skicka politiker till Kina, Hjo och Tibro, ser ingen anledning till att stanna hemma.

- Det blir väl varken sämre eller bättre av att vi stannar hemma, säger Catrin Hulmarker som är kommunalråd i Hjo.

Hon tycker att så länge regeringen inte avbryter samarbeten med Kina så finns det ingen anledning för kommuner i Skaraborg att ställa in resan.

- Men sedan kan jag också förstå att i folks ögon blir det extra kontroversiellt, eftersom detta är något som man pratar om nu, säger Catrin Hulmarker.