Teaterledning kritisk mot ägarna

Ledningen för Östgötateatern är fortsatt mycket kritisk till storleken på det ekonomiska tillskottet ägarna beslutat om. Idag höll teaterledningen ett krismöte för att lägga upp en plan för framtiden.

Teaterns ägare, Östsam samt Linköpings och Norrköpings kommuner,  har beslutat att skjuta till knappt två miljoner kronor extra till teatern. På tok för lite tycker teaterledningen.

– Eftersom vi förlorat närmare tolv miljoner kronor de senaste sju åren i anslag i förhållande till hur våra kostnader utvecklats så är det alldeles för lite. Det innebär helt enkelt att ägarna säger att vi skär ner teatern och vi skär ner ordentligt, säger teaterchefen Johan Celander.

Det blev inte alls de nio miljoner kronor i ökade anslag som teaterledningen hoppats på. Ledningen menar att teatern behöver mycket mer än de utlovade pengarna för att kunna bibehålla sin verksamhet. Moderaten Paul Lindvall som sitter i teaterns styrelsen anser å sin sida att teatern levt över sina tillgångar de senaste åren.

– Orsaken till att vi levt på våra reserver är att vi inte fått något svar från politikerna på ett år efter de första framstötarna vi gjorde. Vi frågade i maj förra året vad vi skulle göra och man sa att vi skulle vänta till i hösten men först nu får vi besked, säger Johan Celander.

Nu väntar nedskärningar enligt teaterns vd.

– Vi måste skära i våra fasta kostnader. Ramen vi har att röra oss med är mindre. Vi får se över alla våra kostnader och en viktig del av dem är ju personalen, säger Lenny Karlsson.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Läs mer: