forsmark

Skarven vanligare i Uppland

Jämfört med för tio år sedan finns betydligt fler skarvar idag, fåglar som bland annat upprör känslor genom att förstöra nät för fiskare och skräpa ner. På länsstyrelsen har man under tidigare år försökt minska antalet skarvar genom att göra hål i äggen.

- Punktvis kan det göra nytta men fåglarna sprider sig, så det är något vi nästan slutat med, säger Alf Sevastik länsstyrelsens naturvårdsvakt.

I länet finns i dag tre skarvkolonier, en av dem vid Biotestsjön vid Forsmark där vår reporter och Alf Sevastik tittade på dem idag.

Enligt Alf Sevastik är övergödningen den främsta orsaken till att antalet skarvar ökat de senaste tio åren och även om han tycker att fåglarna baktalas för mycket så håller han med om att de kan ställa till med problem.

- Skarven förstör näten för fiskarna, jag förstår om de är irriterade. Fåglarna tar fisk, förstör fisk i näten och det är inte bra. Sedan är det inget trevligt för folk som åker till smultronställena, och det är inte roligt att sitta på holmarna om fåglarna har varit där, säger Alf Sevastik på länsstyrelsen.

 

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se