Pundets värde pressar svensk bilindustri

Det är inte bara dollarraset som slår mot den svenska bilindustrin utan även pundraset. De senaste månaderna har pundet gått ned med två kronor gentemot den svenska kronan.

Den svenska bilindustrin har ju en längre tid pressats av att dollarkursen fallit kraftigt, från nästan elva kronor när den stod som högst 2001 till lite drygt sex kronor i dagsläget.

Men de senaste månaderna även pundet försvagats kraftigt, vilket är dåliga nyheter för biltillverkarna.

På lite drygt ett halvår har pundet gått ned med ungefär 13 procent jämfört med den svenska kronan.

I september kostade ett pund på valutamarknaden nästan 14 kronor, idag kostar det lite drygt tolv kronor och för bara lite mer än en vecka sedan var pundet under tolvkronorsstrecket.

Detta kommer att märkas på biltillverkarnas resultat. De exakta siffrorna är däremot oklara eftersom tillverkarna inte vill lämna ut dem.

Förra året sålde Saab 23 600 bilar i Storbritannien, vilket motsvarar hela 19 procent av den totala försäljningen förra året.

Volvo sålde 30 000 bilar i Storbritannien, vilket motsvarar knappt sju procent av årsförsäljningen.

På sikt kan Saab och Volvo vara tvungna att flytta mer produktion utomlands, menar bilanalytikern Christer Karlsson.

– Jag tror att man måste överväga andra former av industriell struktur och produktion i andra delar av världen tror jag blir väsentligt, säger han.

Inom vilken tidsram?

– Jag tror att det är dags att överväga det nu. Man passar normalt på i samband med att man byter modellstruktur och då ser över på vilka andra ställen man kan förlägga produktionen. Så det dags för både Volvo och Saab att för kommande generationer nu överväga att lägga tillverkningen på andra ställen, säger Christer Karlsson.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se