Storbritannien

Lärare kritiska till försvarets information

I Storbritannien protesterar det största lärarfacket mot att försvaret får möjlighet att berätta om sin verksamhet på brittiska skolor. Försvaret uppger att det inte sysslar med rekrytering, men lärarfacket hävdar bestämt att försvaret är ute efter att värva ungdomar. Till exempel när olika filmer visas.

Vilken bild ger egentligen det brittiska försvaret av sin verksamhet? Beskrivs de farliga uppdragen på ett korrekt sätt eller kanske mer i någon form av James Bond-stil?

Det största lärarfacket National Union of Teachers håller just nu sin årliga konferens och talar om att försvaret bedriver propaganda och får de militära uppdragen att framstå som ett äventyr.

Läraren Paul McGarr skulle vilja att försvaret uttryckte sig annorlunda. 

– Gå med i armén och om du överlever och kommer hem, förmodligen skadad fysiskt eller psykiskt, då kommer du och din familj att bli illa, sjaskigt behandlade, säger han och tillägger att så länge försvaret inte uttrycker sig på det sättet bör all rekrytering motarbetas.

Det brittiska försvaret besöker cirka 1 000 skolor per år men säger i en kommentar att det inte aktivt ägnar sig åt rekrytering utan är där för att informera om sin verksamhet.

Ungdomar från 16 års ålder kan anmäla sitt intresse för att börja inom försvaret, men det är först vid 18 års ålder som någon får delta i samband med strid.

National Union of Teachers har nu röstat igenom ett förslag som innebär att förbundet ska försöka stänga ute försvaret från skolorna.

Fackförbundet anser att det talas allt för mycket om resor och träning och allt för lite om krig i försvarets information.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se