BASKET

Basketslutspelet enligt Malin Belfrage

Norrköpings landslags-meriterade Malin Belfrage ger sin syn på kvartsfinalspelet, inför onsdagskvällens dramatiska avslutning - exklusivt på sr.se.

I år bestämde sig svenska basketförbundet för att prova ett nytt kvartsfinalsystem, där de fyra högst placerade lagen möter varandra i en dubbelserie.

Samma sak gäller för lag fem till åtta, enda skilnaden är att i den översta gruppen går tre bästa lagen till semifinal men bara ett lag från den lägre gruppen.

Vi, Norrköping Dolphins, slutade sexa i grundserien och kvartsfinalkrigar därför mot Marbo, Visby och Jämtland.

I september var målsättningen inte särskilt hög för oss, men vi startade starkt och började tro mer och mer på goda slutspelschanser.

Plötsligt skadade sig vår amerikanska insidespelare, Demoya Williams och den unga talangen Tanya Massamba fick chansen. Den tog hon med råge och kliver fortfarande gigantiska steg framåt.

Under julen bytte vi amerikansk point-guard från Melissa Traversi till Fatima Maddox, för att få in lite mer kvickhet i anfall och försvar. Dä’rför spelade vi utan utländska proffs i några matcher och Tanyas jämngamla lagkamrat Hayet

Neffati tog då hand om point-guardrollen på ett utmärkt sätt. Hayet hjälper oss mer än hon själv anar och är redan som 16-åring första back up i Damligan.

Demoyas knäskada tog tyvärr lång tid att läka, så vi fick ta in en ny spelare på den positionen också. Dominique Redding, från det kända collage-laget Tennessee landade i Norrköping och hann knappt snöra på sig skorna, förrän hon knep åt sig ledningen i poängligan.

Efter en grundserie i berg-och-dalbanans tecken, började det kännas någorlunda stabilt inför slutspelet. Men det skulle bli en tuff inledbning.

I den sista seriematchen (5/3) borta mot Visby, foulade Fatima Maddox en motspelare i ett blockförsök. TVÅ dagar senare anmälde Visby foulen till diciplinnämnden, som STÄNGDE AV vår amerikanska tills ett möte skulle hållas TORSDAGEN EFTER. Detta innebar att vi var tvungna att klara oss utan vår point-guard i den första slutspelsmatchen - mot just Visby.

Tändvätskan sputade ur öronen och vi kämpade som aldrig förr. Vist med 15 poäng och den segerkaramellen smakade extra sött.

Dagen efter kom beskedet att Maddox skulle bli avstängd i TVÅ matcher, vilket för många fortfarande är obegripligt, då betydligt värre incidenter inträffat. Vi var till exempel några stycken som blödde och fick utgjoutningar i ansiktet , efter några fula armbågari samma nämda match.

Hur som helt accepterade vi situationen och tog oss an Jämtland i den andra matchen. Det visade sig vara tuffare än väntat och det tog hela två förlängningar innan vi kunde åka ner till Kinna med 2-0 i matcher.

Marbo borta kändes som en gruppfinal för oss och det märktes att alla var koncentrerade på uppgiften. Dolphins herrlag följde med på resan, eftersom de spelade sin sista viktiga seriematch dagen efter, så vi hade en ganska högljudd hejarklack bakom oss.

Seger även där, efter den bästa matchen för säsongen och en uppvisaning av en spelsugen Fatima Maddox, som var tillbaka på planen.

Semifinalen var inom räckhåll och det var sköt att kunna slappna av och stötta grabbarna dagen efter. Vilken match det blev!

Borås och Dolphins fightades om den sista slutspelsplatsen och det var rena SM-finalstämningen på läktarna Efter en förlängning, värkande stämband och en trepoängare i sista sekunden, kunde vi rusa ut på planen och fira våra hjältar. Stämningen i bussen på vägen hem var rätt bra, om man säger så.

Men så var det det där med toppar och dalar. Efter att ha presterat rejält mot Marbo, kom årets bottennapp borta mot Visby.

Vår kvartsfinalledning och väntande semibiljett byttes snabbt mot frustration och förvirring. Visby krossade oss och plötsligt hade vi inte längre avancemanget i egna händer. Slutet på säsongen kändes oroväckande nära.

Upp till Östersund för en ”måste-match” och i hopp om att Marbo skulle slå Visby hemma. Trots det gick vi på halvfart och alla såg rätt sega ut.

Allt resande började sätta sina spår. Men vi kontrollerade matchen och fixade till den fjärde segern. Det visade sig bli en dubbelvinst, då Visby faktiskt förlorade mot Marbo och det gav oss ledningen tillbaka.

Nu har vi allting i egna händer inför den sista kvartsfinal-matchen, hemma mot Marbo.

Vinner vi onsdagens match går vi till semifinal mot Solna - förlorar vi är säsongen slut. Det är i alla fall så vi ser på det, för i teorin har vi tydligen råd att förlora med ett visst antal poäng och ändå gå vidare. Men vi tar hellre det säkra före det osäkra och går för seger.

Malin Belfrage
radiosporten@sr.se