Burlöv

Kritiska röster mot nybyggnationer

Under tisdagskvällen bjöd Burlöv kommun in invånarna till ett diskussionsmöte om de nybyggnationer som kan bli verklighet utmed dels järnvägen och dels E22:an. I de allra mest storslagna planerna talas det om bland annat hotell, konferensanläggning och över 3 000 nya bostäder.

Planerna är än så länge långt ifrån verkliga. Det är inga konkreta förslag än, utan bara idéer. Innan bygget kan påbörjas ska det bli ytterligare samråd och sen ska förslaget tas upp i den politiska processen.

- Det har kommit in tankar från Skåetrafiken och den privata markägaren till Kronetorps gård som vi vill informera invånarna om, säger Mona Svensson som är samhällsbyggnadschef i Burlöv och den som bjöd in till mötet.

Men trots att det hela inte är särskilt konkret var Burlövsborna som kommit till mötet kritiska. De främsta invändningarna rörde miljön och naturen. I en kommun som redan nu har lite grönmark är expoateringen inte särskilt populär.

- Det vi en gång har exploaterat kan vi inte få tillbaka, vi måste försöka bevara de grönområden som finns kvar, säger Jan Klevos från Åkarp.

Men det fanns också de som var nöjda med planerna.

- Jag är smått positiv. Det kommer att sätta Burlöv på kartan, säger Fredik Jörgensson, som är den förre ägaren till Kronotorpsgårdens mark.