FALUN

Tvingade att erkänna brott

På 70-talet så härjade över 50 bränder i Falutrakten. 10 barn och ungdomar erkände och dömdes för att ligga bakom bränderna. Men nu har en tidigare okänd man trätt fram och erkänt sig skyldig till pyromandåden och ungdomarna, som nu är vuxna, säger att de tvingades till att erkänna av polisen.

I höstas så ringde en man upp reportern Hannes Råstam på SVT för att lätta sitt hjärta.  
– Han berättade om bränderna i Falun på 70-talet, att det var långt över 50 bränder som en tonårsflicka hade blivit dömd för och nu hade han drabbats av dåligt samvete och ville att sanningen skulle komma fram.

Det handlade om ett stort antal anlagda bränder i allt från uthus till lagerlokaler i trakterna kring Falun. 10 barn och ungdomar erkände pyromandåden och de dömdes till rättpsykiatrisk vård, eller så placerades de på barnhem.

Jim Andersson var 16 år och han var en av dem som anklagades för att ligga bakom bränderna. Han dömdes till psykiatrisk vård och säger nu att polisen tvingade honom till att erkänna brottet.
–  Erkänner du inte det här då får du sätta dig i häktet igen och du får sitta där tills du erkänner, punkt slut.

Hannes Råstram har nu gjort en dokumentär om händelserna som ska visas på Sveriges television.
– Jag har ingen anledning att betvivla det dom säger och om det är sant så är det här en av dom absolut värsta rättskandalerna någonsin i Sverige.