Nyköping

Polismordet överklagas till HD

Den 56-årige man, som dömts för att ha mördat en polis i Nyköping, överklagar livstidsdomen till Högsta domstolen (HD). Mannen kräver att i första hand bli helt frikänd och i andra hand att straffet antingen blir rättspsykiatrisk vård eller tio års fängelse.

Som skäl för att bli frikänd menar 56-åringen att han saknat uppsåt att döda polismannen Fredrik Widén och Widéns kollega Per-Erik Eriksson. Han hävdar att han sköt i självförsvar eftersom han uppfattade polisernas agerande som ett brottsligt angrepp mot honom.

Det var den 20 juni förra året som polisen skulle omhänderta mannen för psykiatrisk tvångsvård.

I samband med att poliserna skulle gripa honom avlossade han sju skott mot Fredrik Widén som avled omedelbart av sina skador. På sin flykt skottskadade 56-åringen en poliskollega.

Under året som gått har det varit debatt om den typen av ärenden som polisen får utföra, så kallade handräckningsärenden, om hur de kan bli säkrare.

Enligt hovrättens dom så måste 56-åringen varit medveten om risken för att skotten skulle döda Fredrik Widén och att han varit helt likgiltig inför detta.

56-åringen hävdar att han handlat i nödvärn eftersom han säger att inte visste att det var poliser.

Den enda åtalspunkt som hovrätten friar honom på är den som gäller olaga hot mot rättspsykiatern Göran Fransson som gjort en riskbedömning av mannen.

Den 56-årige mannen dömdes 1994 till tio års fängelse för dråp sedan han knivdödat en man på en krog i Nyköping. Sedan dess har han ägnat sig åt att få upprättelse mot den domen.

Han har fått diagnosen kverulansparanoia, en sällsynt psykisk störning, mest hos män, med systematiserade vanföreställningar om exempelvis rättsröta och felbehandling.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

TT