Varberg

Anhörigvårdare får hjälp av datorer

Med hjälp av datorer kan den ofta bortglömda gruppen anhörigvårdare få hjälp att bryta sin isolering och göra vardagen enklare. Action kallas den nya IT-tjänsten och Varberg är en av åtta kommuner i Sverige som prövar den.

Anhörigvårdaren Eivor Andersson i Bua är mycket nöjd med sin nya dator med lättsökt information.

– Man är inte så isolerad och man kommer i kontakt med mycket folk. Jag lär mig otroligt mycket om Stigs sjukdom som ingen har förklarat egentligen för mig, han har haft stroke. Jag läser om vad medicinen har för påverkan och vad jag kan begära för hjälpmedel om jag behöver. Så det ger otroligt mycket, säger hon.

”Gör skillnad att se varandra”
En bildtelefon är också en del av tjänsten och med den kan Eivor Andersson ringa anhörigombuden i Varberg eller anhörigvårdare i hela Sverige som är med i försöket. Det gör skillnad att se varandra tycker hon och Eva Svensson som just dykt upp på skärmen.

– Du har ju ögonkontakt med den du pratar med istället för att sitta med telefon, säger Eivor Andersson.

– Jag tycker också det blivit roligare nu, säger Eva Svensson.

Action heter IT-tjänsten som Borås högskola varit drivande i att ta fram.

Positiv respons
I Varberg prövas den året ut och anhörigombudet Monalis Karlsson säger att hon fått mycket positiv respons från anhörigvårdarna.

– De upplever att de mår mycket, mycket bättre och de orkar vårda vidare på ett annat sätt för de har fått kontakt med omvärlden, säger hon.