Samebyar satsar på vindkraft i Suorvamagasinet

Samebyarna Sörkaitum och Sirges samt Samernas riksförbund ska starta ett samarbete med vindkraftsbolaget Vindin. Tillsammans ska de undersöka möjligheterna att bygga en stor vindkraftspark i nedre Suorvamagasinet vid norra Lule älv i Norrbotten.

Produktionsmöjligheterna bedöms till mellan 500 och 1 000 gigawattimmar per år.

Anläggningen skulle alltså kunna producera el för en stad med mellan 50 000 och 100 000 invånare.

– Vi ser samarbetet med basindustrin som en stor möjlighet att ytterligare använda ett redan exploaterat renbetesland i en modern samarbetsform som kan tillföra våra samebyar affärsmöjligheter och arbetstillfällen. Vi ser det också som en fördel att projektet kan stärka förutsättningarna för vår svenska basindustri, säger samebyarnas ordföranden Bertil Pittsa och Bertil Kielatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio