Linköping

Kameror på bilar ska varna för faror

Kameror på bilar som varnar om det kommer upp något på vägen, eller till och med slår an bromsen kan bli verklighet i framtiden.
Forskare på Linköpings universitet jobbar tillsammans med kollegor på tre andra europeiska universitet med att ta fram system där kameror monterade på fordon kan varna för sådant som verkar onormalt på vägen.

En radiostyrd bil rusar fram i en korridor på Linköpings universitet. Den är utrustad med en videokamera som filmar allt i dess väg. Syftet är att informationen på filmen skall behandlas i ett avancerat bildbehandlingsprogram. Datorn som är kopplad till kameran skall när den är färdigladdad med all information varna när det dyker upp något som den inte känner igen.

- Bilen ska kunna varna om det exempelvis kommer upp en älg på vägen men den ska inte skrika om det kommer ett mindre djur som kanin säger Johan Hedberg doktorand.

Flexibelt system
Till skillnad från andra varningssystem som redan finns hos vissa bilmärken idag skall detta vara mer flexibelt och inte bara varna för redan inprogrammerade faror. Meningen är nämligen att dataprogrammet själv skall upptäcka saker och ”lära” sig när det skall larma.
Problemet är att lagra all den information som kommer in och att använda det utan att det blir farligt för bilförarna.

Verklighet först om tio år
Forskarna tror inte att systemet är fullt utvecklat och användbart i verkligheten förrän om 10-15 år men att delar av resultaten man kommer fram till kan komma att användas tidigare. Företaget Autoliv i Linköping är inblandat i försöken och tillhandahåller exempelvis en riktig bil som används i experimenten.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se