Skaraborg

Docent varnar för etanolboomen

Sverige är ett av de länder i Europa som satsar mest på biobränslen för att ersätta oljan.
Men nu varnar docent Torbjörn Rydberg från Sveriges Lantbruksuniversitet Skaraborgs bönder för storskaliga satsningar på spannmål för etanolfabriker: 
- De har ingen möjlighet att sälja något vete till någon etanolproduktion, för det är för dyrt i Sverige, säger Rydberg.

När vetet blivit dubbelt så dyrt lönar det sig inte längre att producera svensk etanol. Istället vänds blickarna mot utlandet, främst Brasilien, där etanolen produceras från sockerrör.

Men den brasilianska etanoltillverkningen är varken miljövänlig, eller lösningen på klimatfrågan, säger Torbjörn Rydberg:

– Ska vi ersätta tio procent av Europas bränslebehov för transportsektorn så går det åt 70 procent av arealen, så redan på arealbasis blir det orimligt. Sedan ska det fram gödselmedel, maskiner och grejer till det här. Det belastar miljön än mer och människor behöver mat, säger han och fortsätter:

– Jordbrukets primära roll kommer även i framtiden att vara att producera mat. Att det skulle finnas en överskottsproduktion av livsmedel tror jag inte på, säger Torbjörn Rydberg.