Kiruna

Laevas besvikna över nej till ersättning från LKAB

Över tre års tid har Laevas och Gabna samebyar i Kiruna deltagit i planeringen inför stadsflytten av Kiruna. Ungefär en halv miljon har samebyarna lagt ner på arbetet. Men LKAB tänker inte betala någon ersättning.
– Det känns inte alls bra, säger Tor-Erik Huuva, ordförande för Laevas sameby.

Tor-Erik Huuva tycker det är märkligt uppförande av ett statligt bolag att inte ersätta samebyarna.

– För samebyarna har ju i alla fall till näringsverksamhet just på de här områdena som LKAB gör intrång på, säger han. 

Minimera intrånget
Göran Olovsson som arbetar med gruvrätt på LKAB anser att samebyarna gjort ett gediget jobb med planeringen inför stadsflytten, men någon ersättning blir det inte.

Han säger istället att de ska försöka minimera intrånget för samebyarna. Något som är omöjligt enligt Tor-Erik Huuva.

– Det går ju inte att minska intrånget, intrånget finns ju där och i och med att det blir nya exploateringar så blir det ju mer intrång, säger han.

Svårt dra gräns
Enligt Göran Olovsson på LKAB är det svårt att dra en gräns för vem som ska få ersättning och inte, men det håller inte Tor-Erik Huuva med om.

– Det är ju bara att titta på samråden, det är ju samebyarna som har varit i samråd med LKAB, Banverket, Vattenfall och Vägverket, så det är ju samebyarna som är närmaste part till dem och vi har ju vårat näringsområde på det stället där de exploaterar, så det är inte så svårt att dra en gräns där egentligen, säger Tor-Erik Huuva.

Tappar tilltron
Förutom de ekonomiska konsekvenserna så tror Huuva att LKAB:s beslut även kan göra att det blir svårare att samarbeta i framtiden.

– Konsekvenserna kan ju bli det att vi tappar ju tilltron för LKAB för framtida arbeten, bägge har ju sina verksamheter på samma område, säger Tor-Erik Huuva.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio