Norrlandstingen sist ut att behandla ögonsjukdom

Ögonpatienter i norr har fått vänta längst på att behandlas med det nya läkemedlet Lucentis. Medlet kan förhindra synnedsättning och blindhet för personer som drabbats av en särskild typ av åldersförändringar på näthinnan. I befolkningsmässigt lika stora landstinget Västmanland satsas sex gånger så mycket pengar på behandlingar.

Norrlänningar har fått vänta längst på behandling för den våta formen av ålderförändringar i ögats gula fläck, AMD-makuladegeneration.

Västerbottens läns landsting är tillsammans med övriga norrlandsting sist ut med att erbjuda behandling med läkemedlet som godkändes januari 2007 och som i många fall förhindrar synnedsättning.

Elisabeth Zakrisson-Nyström verksamhetschef på ögonkliniken vid universitetsjukhuset i Umeå var tidigt ute med en ansökan om att få behandla patienter med det nya läkemedlet, men beskedet från landstingspolitikerna har dröjt:

– Det har varit en långdragen process kan jag tycka under 2007 att få det här beslutet att komma fram och här kan jag säga att norrlandstingen har väl varit de landsting som senast i landet börjat med den här behandlingen, det säger Elisabeth Zakrisson-Nyström.

De 1,1 miljoner som ögonkliniken fått kommer att räcka till att behandla 20 patienter under 2008. I landstinget norrbotten började man behandla patienter i liten skala under hösten 2007. Nu följer de övriga norrlandstingen efter.

Större satsning på annat håll
Från ögonklinikens sida i Västerbottens län vill man ha mer pengar för att kunna behandla fler patienter och jämför man med landstinget i Västmanlands län som är befolkningsmässigt lika, så är skillnaden stor.

I Västmanlands län har landstinget skjutit till sex gånger så mycket mer, 7 miljoner kronor under 2008 och där kommer ögonkliniken att i år ge 600 injektioner.

En kostnad som landstinget och ögonkliniken får bära, men som å andra sidan sparar samhället resurser, det säger Gun Söderholm klinikchef och överläkare på ögonkliniken i Västmanland:

– Vi kan ju förhindra i många fall blindhet eller social blindhet. Kanske till och med kan förbättra synen på många det är vad vi hoppas och har redan sett med den här behandlingen. Så det betyder otroligt mycket för den enskilda individen, även för samhället i minskade kostnader för färdtjänst och hemtjänst, det säger Gun Söderholm till P4 Västerbotten.

På onsdag eftermiddag i P4 Direkt hör vad politiskt ansvariga i länet och västmanland säger om skillnaderna när det gäller behandlingen av ögonsjukdomen.

Reporter Inga Korsbäck