Centern splittrad om barnbidraget

Centerpartiet i Blekinge är delad i frågan om barnbidraget ska inkomstprövas. Det vill säga att höginkomstagare ska få mindre eller inte något bidrag alls.

Det var i tisdags som partiledaren Maud Olofsson (c) öppnade upp för att utreda om höginkomstagare ska få barnbidrag i eller inte.

Pengar till pensionärer istället
Förslaget tycker Region Blekinges ledamöt Magnus Larsson (c) kan vara en bra idé.

– Det finns inga kor som är så heliga att de inte kan ses över. Det finns en viss rättvisa att de allra rikaste kanske inte behöver ett barnbidrag, säger han.

De pengarna som skulle kunna tas från höginkomstagare, skulle istället kunna gå till pensionärer istället, tror Magnus Larsson.

Bidrag till barnet
Karlskronas kommunalråd Mats Lindbom (c) är emot en förändring.

– Med centerns historia där man värnat om att det här är ett bidrag till det enskilda barnet och där barnet har samma värde så tycker jag att det finns skäl att hålla fast vid nuvarande ordning, säger han.

Centerpartiet i Blekinge är alltså långt ifrån överens. Kanske främst för att frågan inte har tagits upp varken här eller på partiets årsstämma.

Centerkvinnorna bakom tanken
Det var centerkvinnornas ordförande Anna Qarlssons som först kom med förslaget att inkomstpröva barnbidraget.

Partiledaren Maud Olofsson stödde henne under tisdagen och öppnade upp för en utredning kring hur ett förändrat barnbidragssystem skulle kunna se ut.

Tjänar man över 20 000 kronor i månaden så ska man inte få något bidrag, menar Anna Qarlsson. Alltså 240 000 kronor om året.

Alliansen håller inte med
Varken Maud Olofsson eller Magnus Larsson vill gå ut med att stödja just den siffran. Men båda tycker att en översyn av barnbidraget kan vara en bra idé.

Men de övriga allianspartierna i regeringen tar avstånd från en sådan utredning. Det gör även oppositionen med socialdemokraterna i spetsen.

I Blekinge tycker iallafall moderaterna att det kan vara värt att se över, medan folkpartiet och kristdemokraterna tycker att det är bra som det är.

Ny politik av centern
Centern får alltså inget stöd i sin idé som går tvärt emot hur partiet brukade se på barnbidraget.

Både Mats Lindbom och Magnus Larsson är överens om att centern politik är i förändring.

– Det är en helt ny vändning på centerns politik i den här frågan så att det måste vi fundera igenom noggrant, säger Magnus Larsson.

– Det är klart att det är ett spårbyte inom centerpartiet, säger Mats Lindbom.

Daniel Thörnblad
daniel.thornblad@sr.se