Ljungbyhed

Pilotutbildningen hotas av nedläggning

I en utredning av hur den framtida yrkeshögskolan ska se ut vill man i stället att all eftergymnasial yrkesutbildning ska samlas i en ny yrkeshögskola, vilket innebär att pilotutbildningen som bland annat finns i Ljungbyhed försvinner.

– Ljungbyhed som flygplats är det svenska flygets vagga. Försvinner flygutbildningen härifrån hade det varit en katastrof för både bygden och regionen, säger Johan Lundström, rektor på trafikflyghögskolan i Ljungbyhed.

Sedan ett tiotal år tillbaka är Lunds Universitet huvudman för Trafikflygarutbildningen i Ljungbyhed. Trafikflyghögskolan har 35 anställda, 20 av dem på heltid. I snitt har man ett 50-tal elever på utbildningarna.

Regeringens utredare Anders Franzén tycker att pilotutbildningen för civilt flyg tillhör de utbildningar som bör samlas i en särskild yrkeshögskola, vilket hotar utbildningarna i Ljungbyhed, Arvidsjaur och Västerås.

– Det är ett stort ansvar att vara pilot och vi anser att det krävs en rejäl och trygg universitetsbakgrund för att få en trygg pilot bakom spakarna, säger Johan Lundström som är tveksam till att piloter ska utbildas på en yrkeshögskola.