2008-03-26

-Konsumentverket granskar barn- och ungdomssajter
-Svenska banktjänster bland de dyraste i världen
-Dags att deklarera
-Falska mynt i omlopp
-Återkallade leksaker

Konsumentverket granskar sajter
Konsumentverket har fått upp ögonen för barn- och ungdomssajter som säljer så kallade virtuella möbler och heminredningsprylar för datorvärlden till minderåriga. Enligt SVTs Rapport kan barnet själv enkelt kryssa i att han eller hon har föräldrarnas tillstånd och sedan köpa det de vill ha. Föräldrar, ovetande om deras barns handel, har fått mobil- och telefonräkningar på tiotusentals kronor hem i brevlådan från sajterna. Eftersom det handlar om låtsasmöbler så kan de heller inte lämnas tillbaka. Konsumentverket kommer nu att granska de största sajterna med virtuella varor och tjänster som vänder sig till barn.

Svenska banktjänster bland de dyraste i världen
Banktjänster runt om i världen blir billigare. Men trots det har de svenska storbankerna lyckats höja priserna med nästan fem procent på ett år. Det visar en ny rapport som Dagens Nyheter skriver om. En förklaring som rapporten ger är att utländska konkurrenter fortfarande inte har etablerat sig här i Sverige. I Asien och Australien däremot sjönk priserna med så mycket som 11 procent. En viktig förklaring till det sägs vara att locka till sig nya kunder.

Även om kostnaderna för banktjänsterna i Sverige ligger i toppen så är det i USA och Kanada som de högsta prisökningar finns. Där har priserna stigit med 5,7 procent. Det kan förklaras med att de stora bankerna där har ökat sin dominans. Men också att de försöker kompensera de stora förlusterna som gjorts på kreditkrisen, enligt rapporten.

Dags att deklarera
Omkring 7,4 miljoner deklarationsblanketter skickas i dagarna ut till svenska folket. Har du inte fått någon blankett den 18 april bör du kontakta Skatteverket. Precis som tidigare så kan löntagare och pensionärer få ut eventuell skatteåterbäring redan vid midsommar. Å det om man deklarerar via Internet, sms eller telefon senast den 5 maj och samtidigt då anger ett bankkonto där pengarna ska sättas in. Lämnas deklarationen in på papper dröjer skatteåterbäringen. Men, även om man inte fått någon blankett så går det redan nu att se uppgifterna och deklarera på Skatteverkets hemsida om man har e-legitimation.

Falska mynt i omlopp
Ett okänt antal mycket välgjorda förfalskningar av tiokronor är i omlopp i Sverige. Enligt uppgift tillverkas dom i Ukraina och kallas därför för rysstior. Det är mycket svårt att se skillnad på dom förfalskade och dom äkta tiokronorna men vid en noggrann jämförelse så är Kungens hakparti mer markerat på den ukrainska varianten. Å skulle du råka få en förfalskad tia i handen så ska du veta att det finns myntsamlare som är villiga att betala 600 kronor för dom förfalskade mynten. Det enligt e24.se.

Återkallade leksaker
Sist kan vi konstatera att leksakstillverkaren Viking Toys har återkallat leksaksfordonen Knubbis och Mini Knubbis. Leksakerna finns i olika färger och i form av flygplan, bilar, tåg, släpvagnar, grävskopor och liknande. Problemet är att däcken kan lossna vilket innebär en kvävningsrisk för barn under tre år. Leksakerna har sålts i Sverige mellan den 15 april och 15 september i fjol.