Anställningsstopp i landstinget

Uppdaterad 13:15
Landstinget i Östergötland inför omedelbart anställningsstopp.

Delårsrapporten för årets första två månader visar på ett fortsatt stort underskott 47 miljoner kronor, trots besparingsåtgärder och därför inför landstingsdirektören Barbro Naroskyin anställningsstopp i verksamheten.

Naroskyin konstaterar att antalet anställda inom landstinget har fortsatt öka. Sedan årsskiftet har antalet anställda ökat med 79 heltidstjänster. Naroskyin säger att anställningsstoppet är ett komplement till de tidigare besparingsåtgärderna som fortfarande ska genomföras.

Förra året gick hälso- och sjukvården i Östergötland minus över 300 miljoner kronor för i år har landstingsledningen krävt att alla enheter ska spara in underskottet men hittills i år har alltså visat på fortsatt röda siffror. Enligt landstingsstyrelsens ordförande, Marie Morell, är det bland annat nyanställningarna som ställt till det.
– Personalkostnaderna är fortsatt höga, och vi ser att man har anställt ytterliggare personal, säger hon. 

Hur kan man nyanställa när ekonomin ser ut som den gör?
– Det ifrågasätter vi också. Därför har vår landstingsdirektör infört ett anställningsstopp, där alla anställningar ska gå genom landstingsdirektören.

Lyssnar inte verksamheterna på er?
– Det finns säkert behjärtansvärda skäl för varenda person som anställts, men vi måste se till helheten så att vi får en ekonomi som går ihop.

Hur kommer anställningsstoppet drabba patienterna?
– Jag hoppas att det inte ska drabba patienterna. Det är därför det görs en analys så att om nyckelpersoner som är viktiga för vården försvinner, ska de givetvis ersättas.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se
Anton Frank
anton.frank@sr.se

Läs mer: