Risken ökar för konflikt inom sjukvården

Uppdaterad 12:15
Det blev inget nytt löneavtal för sjuksköterskorna idag. Vårdförbundet sa nej till medlarnas bud, men arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och landsting accepterade det.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund menade att budet var för dåligt.

– Vi tycker inte att budet var tillräckligt bra.

Vad är det som saknas då?

– Jag vill inte kommentera innehållet i budet, utan nu är det medlarnas som fortsätter sitt jobb och kommer förhoppningsvis att lämna ett nytt bud till oss, säger Anna-Karin Eklund. 

De båda parterna har kommit överens om att inte berätta vad medlarbudet innehöll. Det avtal som löper ut på måndag gäller för ungefär 80 000 medlemmar i Vårdförbundet, framför allt sjuksköterskor, men också biomedicinska analytiker.

Medlarbudet accepterades av arbetsgivarsidan, Sveriges Kommuner och Landsting. Ingela Gardner Sundström som är ordförande i arbetsgivarnas förhandlingsdelegation kommenterar det fortsatta förhandlingsläget. 

– Det känns ju bekymmersamt. Vi hade själva betänkligheter på delar av innehållet i medlarnas bud så det var inte enkelt att svara ja. Men vi gjorde en kraftansträngning och svarade ja. Då hade vi hoppats att Vårdförbundet skulle göra samma sak, säger Ingela Gardner Sundström. 

Inför avtalsförhandlingarna så har Vårdförbundet krävt 14 procents löneökning på två år, i kronor räknat ungefär 1 700 kronor mer per månad varje år. Alltså betydligt mer än de dryga tio procent på tre år som det normsättande avtalet inom industrin gav i förra årets avtalsrörelse.

Enligt Vårdförbundet släpar sjuksköterskornas löner efter, och deras relativt långa utbildning måste börja synas i lönekuvertet.

Ett nytt medlarbud är att vänta till helgen enligt Vårdförbundet och dess ordförande Anna-Karin Eklund säger att de just nu inte har några konkreta planer på att lägga ett konfliktvarsel direkt när avtalet löpt ut.

– Vi har fortfarande tron på att vi ska kunna hantera det här med hjälp av medlare, säger Anna-Karin Eklund. 

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se