MALMÖ

15-åring dömdes för gruppvåldtäkt

Tingsrätten i Malmö ser allvarligt på de sexuella övergrepp som två 16-åriga flickor utsattes för i höstas i en källare i närheten av Möllevångstorget i Malmö. Flera pojkar misstänks för inblandning, och på onsdagen dömdes en 15-åring till sluten ungdomsvård i åtta månader för bland annat försök till grov våldtäkt.

– Jag är ganska nöjd. Det viktiga är att man rubricerar brottet som grovt, säger kammaråklagare Ulrika Rogland i en kommentar till domen.

De två flickorna väntade i slutet av oktober på bussen vid Södervärn, när pojkarna tog kontakt. Flickorna lockades med till en källare, där tvingades de till olika sexuella handlingar.

Ett större gäng pojkar misstänks ha varit med, men åklagaren har bara kunnat styrka att tre pojkar varit direkt inblandade. En 14-åring överlämnats till de sociala myndigheterna, och en 17-åring rymde före rättegången från ett ungdomshem. Han befinner sig nu på okänd ort och är häktad i sin frånvaro och är även internationellt efterlyst.

15-åringen som fick sin dom på onsdagen döms för olaga frihetsberövande, försök till grov våldtäkt, grovt sexuellt tvång och rån. Förutom åtta månaders sluten ungdomsvård ska han även betala drygt 210 000 kronor i skadestånd till flickorna.

Kammaråklagare Ulrika Rogland anser att de tre pojkarna begått samtliga övergrepp i samförstånd, och att alla varit ansvariga även för de andras handlingar. Tingsrätten tillmötesgår delvis hennes resonemang, men väljer att inte döma 15-åringen för grov våldtäkt, som åklagaren yrkat på, eftersom han vid det övergreppet befann sig i ett annat rum.

– Jag kan inte säga att det är fel, jag får fundera över om jag ska klaga på det, säger Ulrika Rogland.

Vi har utan att lyckas sökt 15-åringens advokat för en kommentar.