Ökat våld bland kriminella

Ett avskuret öra, ett bortbränt öga och spikar inkörda i flera leder. Enligt Hallands Nyheter har en 44-årig man i Halland utsatts för svår tortyr i en uppgörelse mellan kriminella. Det finns tecken på en ökning av den här typen av mycket grovt våld mellan kriminella.

– Någon form av uppgörelse är det. Om det är någon skuld eller något annat som ligger bakom, det vet vi inte och det är det vi ska försöka utreda, säger Lars Hamrén som leder Hallandspolisens förundersökning.

Den 44-årige mannen är väl känd av polisen sedan många år. I måndags blev han ivägtvingad från en lägenhet i Laholm och efter mycket letande hittades han på tisdagen skadad i en jaktstuga på Hallandsåsen.

Lars Hamrén bekräftar att mannen blivit allvarligt misshandlad, men polisen vill absolut inte kommentera uppgifterna om de tortyrliknande skadorna.

– Uppgifter som vi har angående skadorna, vill vi behålla för oss själva. Vad som sedan skrivs i medier och vad andra säger, det får stå för dem.

44-åringen vårdas på sjukhus och polisen har under onsdagen träffat honom för ett första förhör.

Det finns andra exempel på våldsamma uppgörelser i den undre världen. Så sent som i förra veckan stod en Bandidosledare inför rätta i Göteborg för att ha misshandlat och knivskurit en kriminell kollega som straff för påstådda regelbrott.

Trots att det saknas svensk forskning i ämnet säger kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki att det är ganska vanligt med till exempel kidnappningar och misshandel.

– Vi vet från internationell forskning och också från mindre systematiska observationer att det förekommer våldsamma uppgörelser mellan antingen personer som tillhör konkurrerande kriminella organisationer eller om någon har uppfattats ha förbrutit sig för den egna grupperingen, till exempel tjallat för polisen eller stulit pengar. Då förekommer det rätt så ofta mycket stor brutalitet i de uppgörelserna.

Enligt Jerzy Sarnecki finns också tecken på att det just nu sker ganska många uppgörelser i undre världen.

– De kriminella nätverken är för närvarande ganska aktiva. När aktiviteten ökar så ökar också konflikterna och då ökar den typen av våldsamma uppgörelser.

Jens Möller
jens.moller@sr.se