Matfrågan vecka 13 2008

Vem är författaren?

”Ni kan väl inte servera en panini som är sönderbränd!” Fredriks tankar avbröts av den upprörda kvinnorösten vid nästa bord. ”Jag beklagar”, hörde han servitrisen svara, ”men de flesta gäster brukar tycka att den är lagom grillad så här”.
”Det tror jag inte alls. Det här är en bit kol. Vill ni att era gäster ska få cancer?” När Fredrik försiktigt vred på huvudet såg han att rösten tillhörde en välklädd dam i sextioårsåldern. ”Och för övrigt”, fortsatte hon, ”smakade kaffet blaskigt! Det här tänker jag inte äta och betalningen, den kan ni glömma!” Medan kvinnan reste sig hörde han servitrisen med mild röst svara: ”Självklart behöver du inte betala. Och när du kommer tillbaka ska vi försöka grilla en panini efter dina önskemål.” Kvinnan gav servitrisen en blick som närmast skulle kunna beskrivas som mördande innan hon tågade ut.
Servitrisen plockade ihop på bordet, vände sig om och tittade rakt in i ögonen på Fredrik. ”Förlåt”, sa han och sänkte blicken. ”Det var inte meningen att stirra, men jag blev så fascinerad över hur ilskna människor kan bli. Och hur bra du hanterade situationen.
Servitrisen log. Hon var omkring fyrtio, hade uppsatt hår och ett ganska alldagligt utseende, men leendet gjorde att hela ansiktet lyste upp och blev riktigt vackert. ”Det tar jag som en komplimang, tack.” Hon knixade till med knäna i en liten komisk nigning.
”Är du alltid lika duktig på att hantera arga gäster?” undrade Fredrik.
”Tja”, svarade servitrisen. ”Det är ju inte alla som är missnöjda med det vi serverar, så jag har inte så stor vana.”
”Det var inte så jag menade”, sa Fredrik generat.
”Jag skojar bara. Visst får man träna på att behärska se Men jag har för länge sen insett två saker. Den ena är ar det oftast inte handlar om mig - jag behöver inte ta saker och ting personligt. Gästerna har kanske en dålig dag eller problem med sig själva. Och i det här fallet undrar jag om problemet inte var ekonomiskt. ”Hon höll fram tallriken och Fredrik såg att den grillade smörgåsen var nästan helt uppäten.
”Jag förstår”, sa Fredrik. ”Och vad är det andra du har lärt dig?”
Servitrisen tittade på Fredrik så länge att han besvara började skruva på sig, innan hon svarade: ”Det är att man inte kan vara älskad av alla.” Sen gav hon Fredrik ytterligare ett vackert leende och gick därifrån. Fredrik stirrade efter henne. Sen lutade han sig bakåt på stolen och satt orörlig en lång stund.

Rätt svar förra veckan: Mikael Niemi

Vinnare:
Gunilla Thomsen, Karlstad
Brita Alhlberg, Norrköping
Olle Philipsson, Skällinge
Emma Tolander, Enskede

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 2 april.       
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.