Skaraborg

Rattfyllerister fick fel provsvar

Polisens bevisinstrument för alkotester har tagits ur bruk, sedan ett fel upptäckts som gjort att ett hundratal svenskar anklagats för rattfylleri eller grovt rattfylleri - trots att de legat under gränsvärdet.
- I Skaraborg handlar det om ett tiotal som fått felaktiga provsvar, säger Jerker Markerius är ansvarig för alkotester på polisen i Skaraborg.

- Det är olyckligt att det blivit som det blivit men det är ju bra att det uppdagas, säger  Jerker Markerius.

Sedan december i fjol har polisen tagit alkotester med felaktig utrustning. Det är inte testerna som görs på vägarna som är felaktiga utan det andra mer träffsäkra test som görs, efter att polisen tagit en rattfyllerist, och som skall fungera som bevismaterial.

Utrustningen har varit felinställd sedan december i fjol då en uppdatering av programvaran i maskinerna gjordes, och ett hundratal svenskar som legat under gränsen för rattfylleri eller för grovt rattfylleri kontaktas nu av polisen för att antingen skriva av ärendet eller att ändra brottsrubriceringen.

Samtidigt tas nu de felaktiga maskinerna ur bruk och polisen måste under tiden använda blodprov för att fastställa rattfylleri.

- Det blir lite krångligare och tar längre tid nu, men vi kommer fortsätta att prioritera att alkoholpåverkade förare ska bort från vägen, säger Jerker Markerius.