Hundratalet skenäktenskap

Ett stort organiserat nätverk i Europa kan ligga bakom den härva av grov människosmuggling som uppdagats i Örebro, det uppger poliskällor för Sveriges Radio Örebro. Det handlar om indiska män som fått hjälp att komma till Sverige för att ingå arrangerade äktenskap med europeiska kvinnor. I påskhelgen häktades fyra män vid Örebro tingsrätt, misstänkta för bland annat grov människosmuggling. Det är en handel som ska ha pågått under flera år och där Örebro och Karlskoga är viktiga knutpunkter.

Människohandeln har omfattat män från Indien som smugglats till Sverige. Där har de sedan fått hjälp att ingå så kallade skenäktenskap med kvinnor från i huvudsak Spanien och Portugal men även några svenska kvinnor.

Indierna har fått betala stora summor pengar till de misstänkta människosmugglarna. För det har de fått en europeisk fru, och på så sätt en fribiljett in i EU och ett eftertraktat uppehållstillstånd i Schengenområdet. Sedan 2005 har ungerfär ett hundratal sådana här äktenskap ingåtts vid Karlskoga tingsrätt.

När männen har kommit till Sverige har de gömts, bland annat i en lägenhet i Markbacken i Örebro. Enligt uppgift har det även funnits en lägenhet i Karlskoga. Kvinnorna som har ställt upp på skenäktenskapen har för det mesta hämtats i Spanien och Portugal, där en av de misstänkta Örebroarna bott i många år. Kvinnorna har erbjudits 20 000-30 000 kronor för besväret.

Polisen som utreder människosmugglingen, tror att det finns ett stort organiserat nätverk ute i Europa som ligger bakom härvan. Därför tar nu den svenska polisen hjälp av Europol, som är ett samarbete mellan polismyndigheter i EU.