Bröderna Lejonhjärta som dansk opera!

Den är en aning skrämmande, men Det Kongelige i Köpenhamn hoppas kunna locka besökare från 7 år när Bröderna Lejonhjärta blir opera.
I Danmark är Astrid Lindgrens verk nästan lika välbekant som i Sverige. Urpremiär blir det på lördag i Köpenhamns nya operahus. En ganska läskig opera vad det verkar... (SR Mim 26/3)

Det är i operasammanhang ett oerfaret konstnärligt lag som skapar föreställningen. Kompositören Joachim Holbek har gjort mängder av filmmusik bl a till Lars von Triers Dogville och Riket, men aldrig opera. Peter Asmussen har bara gjort något enstaka operalibretto tidigare och för regissören Katrine Wiedemann är det operadebut.

-Men just därför kanske det blir en annorlunda uppsättning, säger hon.

-Det har varit en tuff utmaning, fortsätter Katrine Wiedemann. Inte minst för att jag har så stor respekt för boken, det tog ett år att frigöra mig från det, säger hon. Och hur iscensätter man alla miljöer och väsen. Draken Katla t.ex? Ska man bygga ett stort papier maché-monster?

Nej, istället har man valt att använda sig av bild och videoprojektioner och försöker spela på publikens fantasi. Jonathan görs av av tenoren Gert Henning Jensen och skorpan av sopranen Ulla Christensen.

-Och det har sina sidor att regissera opera, om man inte kan läsa partitur, säger Katrine Wiedemann.

David Richter